(Фото: Јутјуб)
(Фото: Јутјуб)

Студенти медицине тврде да им професорка уместо знања тражи пацијенте

Ниш – Медицинског факултета у Нишу, како сами тврде, оцењивани код професорке Гордане Златановић. Међутим, ова професорка истиче да су то “небулозе и чисте глупости”, а Медицински факултет и Министарство просвете кажу да су реаговали, али да је Златановићева негирала тврдње студената.

Група студената нишког Медицинског факултета обратила се недавно редакцији Јужних вести са молбом да их новинари “спасу тортуре и тираније” шефа катедре за очне болести др Гордане Златановић и њене ћерке др Маје Живковић, асистента на катедри за офталмологију.

Студенти тврде да се њихове вежбе на факултету своде на “условљавање за позитивну оцену”, а од њих се уместо знања тражи да пронађу пацијенте. Услов је, како кажу, да нађу оне који би у приватној клиници професорке и њене ћерке оперисали катаракту или урадили ласерско скидање диоптрије.

За сваког пронађеног пацијента, где би оне приходовале у својој приватној болници, имате шестицу бланко уписану без одговарања, а за касније дају по 50 евра ако поново нађете неког пацијента. На вежбама се ништа не ради осим што слушамо да су оне највећи доктори и како морамо да им налазимо пацијенте, срамота и брука – тврде студенти.

Скандал над скандалима: Жена професора претреса торбе студентима

Уместо квалитетног знања и одговарања, додају, да би неко добио десетку у индексу из Офталмологије, мора да пронађе 5 пацијената и не мора да одговара.

Осим новинарима, студенти кажу да су овај случај пријавили и Министарству просвете, декану и продекану за наставу Медицинског факултета.

Докторка Златановић: То су небулозе

На овакве оптужбе студената, професорка Златановић одговара да су нетачне и поручује да је напустила факултет, односно да се пензионисала. Коментаре сада већ бивших студената сматра “ружним” и каже да “нема речи”.

Ма какви, то су такве небулозе и глупости. Професорка је увек била најбоља и студенти и најмлађи и професори и мислим то су стварно небулозе везане за анимозитете и тако да то није тачно и то су све лажи – тврди професорка.

И то се дешава: Професор историје осуђен због часа на Калемегдану

Каже да су и Студентски парламент, као и деканица Добрила Станковић Ђорђевић, демантовали ове тврдње студената. Златановићева негира и оптужбе студената на рачун њене ћерке и каже да су и то “небулозе и чисте глупости”.

Деканица: Оне су се изјасниле да су наводи „нетачни и тенденциозни“

Деканица Добрила Станковић Ђорђевић каже да је и Медицинском факултету стигао допис у коме се наводи да професорка Златановић и асистенткиња Живковић „злоупотребљавају свој положај на факултету у интересу приватне клинике“. Каже да о томе она „нема непосредна сазнања“, нити су студенти у допису наведели доказе и аргументе за те тврдње.

Поступајући у складу са процедуром, упутила сам допис проф. др Златановић, асист. Живковић и Студентском парламенту да се изјасне о наводима из дописа. Проф. др Златановић и асист. Живковић су одбациле све наводе као нетачне и тенденциозне, а Студентски парламент се изјаснио да никада није добио ни писане, ни усмене притужбе на рад и понашање проф. др Златановић и асист. Живковић – наводи деканица.

Министарство: На факултету негирали оптужбе, ми више нисмо надлежни
У Министарству просвете кажу да су о овом случају обавештени још у марту и да се инспекција потом обратила деканици Медицинског факултета и од ње тражила да се изјасни о оптужбама студената.

У свом одговору заведеном у писарници републичких органа 30.03.2018. године, декан Факултета је навела да је примила анонимну представку 22.02.2018. године, по којој је поступала и доставила је, на свој захтев, добијен одговор председника Студентског парламента у коме се наводи да се тим поводом нико од студента није жалио на рад и понашање проф. др Гордане Златановић и асистента Маје Живковић – наводе у Министарству просвете.

Група професора позвала Етичку комисију Универзитета у Београду да покрене поступак против ментора и чланова Комисије пред којом је Синиша Мали бранио оспорену докторску дисертацију

Тражили су да се о тврдњама студената изјасни и професорка Златановић, а кажу да је она негирала наводе и навела да је „хајка против ње“ почела након отварања Специјалне болнице за офтамологију „Клиника Маја“.

Деканица је доставила допис који је на њен захтев, под пуном материјалном и кривичном одговорношћу дала Маја Живковић и у којем негира оптужбе, наводи да су студенти задовољни њеним радом, као и да је проглашена најбољим студентом Медицинског факултета и да је објавила више од 60 радова – кажу у Министарству.

Инспектори Министарства просвете, како кажу, након негирања навода које су изнели студенти нису надлежни за даље поступање, већ је, појашњавају, то надлежност Медицинског факултета у Нишу, који се већ изјаснио да су оне негирале оптужбе студената.

Јужне вести

3 коментара

  1. Можда је све тачно, али може да буде и намештаљка. Без конкретних имена и конкретних случајева, све је намештаљка. Дајте податке Та и та суденкиња је набацила тоги тог пацијента, узела то и то.

  2. Истина је!
    Није истина!
    Јефбеш га, што да ломим мозак око таквог чланка када је сав чланак стао у моје две реченице.

  3. Da nema ovaca pacijenata koga bi beli mantili šišali i koga iskorišćavali?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Археолози код Ниша ископали кућу стару 6000 година (видео)

Ниш – Археолози су се ове године концентрисали на периферију насеља Хумска ...

(Фото: КМ Новине)

Алармантно: У Ниш се доселило 11 хиљада Шиптара, купују све што могу

Ниш-Купују српску имовину у Врању, Нишу, Лесковцу, Куршумлији, Прокупљу, где пријављују пребивалиште ...