(Фото: Shutterstock)
(Фото: Shutterstock)

Сваки грађанин Србије биће могући давалац органа!

Београд – Уколико буде усвојен Предлог закона о пресађивању људских органа који је стигао у Скупштину, сваки грађанин Србије биће потенцијални давалац органа, уколико се томе изричито не успротиви током живота.

Људски органи умрлог лица могу се узети ради пресађивања уколико се пунолетни пословно способни давалац томе није усмено или у писменом облику за живота успротивио, односно ако се томе није изричито успротивио родитељ, супружник, ванбрачни партнер или пунолетно дете умрлог, предвиђа се предлогом закона који је у парламент стигао 11. маја.

Претпостављена сагласност, за чије се увођење залагао добар део стручне јавности, свакако је најважнија измена коју предвиђа овај предлог закона.

Еутаназијом и органима до ЕУ: Кол`ко кошта три киле Србина, живе ваге?!

Професор Миљко Ристић, координатор Министарства здравља задужен за трансплантацију срца, изјавио је за Политику да је реч о одличном предлогу, барем када је у питању претпостављена сагласност.

У образложењу овог предлога закона наведено је да је поступак давања пристанка за пресађивање органа поједностављен и на тај начин су избегнути непотребни финансијски трошкови вођења регистра.

Уколико овај правни акт буде усвојен, добићемо и првог инспектора за биомедицину, који ће бити задужен за надзор над обављањем послова здравствених установа које се баве пресађивањем органа.

Танјуг

7 коментара

 1. За Србију

  Закон ће да усвоје, а онда следи лов на Србе.

 2. Urođena osobina: Ne vilim fašiste ........svesne i nesvesne

  Сваки грађанин Србије биће могући давалац органа…………za pripadnike zlatne milijarde

  Za sirotinju………stop……….niža rasa nije kompatibilna se donorskim organima………!!!!!!!!!!!

 3. Дакле, нећебити вођења регистра оних који су одбили да буду даваоци када њих не буде. „Поједностављен“ поступак значи да у болници, пошто те прогласе мртвим, што не значи и да јеси, поваде ти све што може затребати. Биће и оних који ће то моћи добро да плате. Наравно, родбина нека јури ветар на планини и доказује да си се успротивио томе за живота или да си заправо убијен. Као да се власт уплашила мале понуде органа.Оно што је примарно је питање одакле држави право да располаже телом. Уосталом, шта то значи после смрти? Требало је обрнуто: регистар оних који желе да буду даваоци. Сутра тако могу да успоставе и еутаназију, ако се болесник томе није изричито противио, и уштеде паре пореских обвезника.
  Неоколонијална власт свакога дана све више напредује у сваком погледу: није само људски рад роба, и то врло јевтина, већ и тело у буквалном смислу.
  Оваква „провала хуманости“ од оних који гаје беду у сваком погледу, говори да ће се правити добри бизниси на трговини органима.

 4. Неки упорно не желе да схвате, или се намерно праве блесави, да није проблем у хуманости, него у неповерењу и могућој злоупотреби. Корупција, злоупотреба, неравноправност и неравноправни односи са иностранством овде царују. Кад нађу начин да то неповерење отклоне, решиће проблем давалаштва органа. Дотле, што даље од мене..

 5. Питам се, када ће појединци, а поготово они који „готиве“ ову моралну наказу која је на челу овог логора за истребљење Срба, да схвате да ми у Србији имамо инсталираног једног новог Хитлера, који треба да доврши давно започет посао. Што се теме из наслова тиче, па ту је и заменик доктора Менгелеа, у лику већ доказаног мафијаша и злочинца – „министра“ Лончара, који је већ нашао тржиште за пласирање србских органа. Лепу, заиста лепу власт смо „одабрали“ сународници моји.

 6. Zbog istog predloga zakona, u Holandiji se organizuje opšti referendum posle velikih demonstracija..a Srbi ćute..tuga
  Rotšildi i Soroši i ostala hazarska bagra bi da dobije i 20 srcai 40 bubrega od nekog jadnog i prerano stradalog.
  Zamislite ovaj zakon u Srbiji, gde je sve korumpirano i na prodaju..Gde pokvareno medicinsko osoblje govori o „strankama“ a ne o pacijentima za koje su polozili zakletvu.
  Neko je npr na granici zivota ili naprotiv, još uvek zdrav ali saobraćajka itd..Ali ima odgovarajuće srce za nekog bogatog platišu koji čeka već dugo.
  Šta li će uraditi mafija u belim mantilima u tom trenutku!? Ista ona bagra koja je bebe krala i prodavala!??
  Isključiće ga sa aparata i demontirati u mnogo delova i zaraditi na svakom mladom stotine hiljada evra..Prokletnici su to i najgori soj ljudi !!!
  Ne dajte da vam i ovo vuciq- muslija sa Andrejom i kumovima uvede.
  Sve su vec prodali u Srbiji..
  Ostaje siftarskoj kopiladi još samo da legalizuje žutu kuću i u Srbiji da vade organe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Тиранија над умом: Човек је као глина, од њега можеш свашта направити. И ноћну посуду, простачки речено, нокшир

Апостола Павла упућене речи Корнићанима ваља нарочито имати на уму у овим ...

Ангела Меркел и Тереза Меј (Фото: АP Photo/ Rene Rossignaud)

Отели туђу земљу па праве “Дејтон 2”

Међународна конференција на којој би се постигло коначно решење за косовско питања ...