(Фото: Јутјуб)
(Фото: Јутјуб)

Све тајне Рокфелера: Мрачне тајне породице која је владала светом из сенке

Вашингтон – Рокфелерови се нису обогатили као добрице. У ствари, они су сваку прилику искористили како би могли да краду од других људи. Тако је ова породица стекла Далут, Месабу и Северну железницу, преносе Листверсе и Нова економија.

1. Невоље искреног човека

Амерички Конгрес тражио је да Рокфелер објасни зашто је стално подизао цену горива. Њему је прекипело и рекао је да само понуда и тражња диктирају цену. Американцима је гориво било неопходно и били су спремни да плате цену коју је Рокфелер формирао.

2. Избегавање пореза

Још током Првог светског рата, Рокфелер је у своју фондацију спремио 100 милиона долара. Од тога је зарађивао шест милиона долара годишње, на које није плаћао никакав порез. И док би фондације требало да финансирају само добротворне сврхе, на његов рачун долазиле су многе оптужбе да је трошио огроман новац у своје сврхе.

3. Није финансирао рат

На врхунцу Првог светског рата, савезничке снаге покушавале су да финансирају брутални сукоб. И док су сви богаташи нудили свој новац или се одрицали плате, Рокфелер је одбијао да даје зајам било Русима било Британцима.

4. Уплитање у образовање

Џон Д. Рокфелер трошио је баснословне своте новца на високо образовање како би примирио јавно мњење. Кроз своју фондацију финансирао је образовне институције и то искључиво конзервативног предзнака. Најмрскији идејни непријатељ биле су му идеје о синдикатима и организованом раду.

5. Држали рударе у сиромаштву

Џон Рокфелер млађи је 1915. одлучио да посети један рудник, како би показао да је и он само смртник. Посета је била тотална пропаст. Осим што се толико уморио од пет минута рударења да је морао да преспава у руднику, ни рударима се није свидео, па су га већином игнорисали.

6. Објаве лажних вести

Након масакра у Лудлову, Рокфелеровима су биле потребне све могуће добре вести. Због тога су покренули часопис, а удружили су се с Рандолфом Херстом, моћним новинарским издавачем, како би објављивали само добре ствари о њима и опасно лагали о противницима.

7. Жене и деца у страху

Након тог масакра су све жене и деца међу Рокфелеровим запосленима живели у потпуном страху. Дон Мекгрегор је записао да су деца често бежала од њега зато што је он био странац. Одрасли су знали да је он на њиховој страни, али деца нису. Деца су чула приче о Лудлову.

8. Масакр у Лудлову

1914. године су рудари почели да протестују. Рудници су били опасни, плата је била никаква, и што је још горе, плату су добијали у боновима које су могли да потроше само у Рокфелеровим трговинама. Кад су кренули у штрајк, Рокфелер млађи послао је наоружане мушкарце да разбију штрајк. Једанаесторо деце, две жене и неколико мушкараца је изгорело у шаторима, које су исти ти Рокфелерови поданици запалили.

9. Радници и плаћање

Џон Д. Рокфелер није имао претерано високо мишљење о људима који су радили за њега. Његов блиски сарадник је 1913. јавно признао да не верују у концепт минималне плате и да сваки дечак и девојчица, сваки мушкарац и жена зарађују тачно колико вреде.

10. Бескрупулозно богаћење

Како је писало у новинама 1911. године, изворни власници железнице управо су завршили полагање пруге. Они су хтели да граде терминале, али им је недостајало новца. Ту на сцену ступа велечасни Гејтс, човек који је управљао добротворним донацијама Рокфелерових. Гејтс тада објашњава власницима да је Џон Д. Рокфелер пратио изградње њихове железничке пруге и да ће им позајмити новац. Људи су прихватили зајам за 420.000 долара. Два месеца касније Рокфелер се претварао да морају новац да врате одмах због неке “финансијске срамоте” и морали су да му предају пругу.

Ко је био Дејвид Рокфелер?

Подсетимо, у понедељак је преминуо Дејвид Рокфелер, у својој 101. години живота, мирно у сну у свом дому у Покантико Хилсу. Био је најмлађи од шесторо деце Џона Д. Рокфелера јуниора и био је последњи живи представник своје генерације Рокфелерових.

Био је на челу једне од најмоћнијих породица на свету и након смрти своје браће и сестара је постао “чувар” богатства и човек који је управљао једном од највећих пословних, али и филантропских империја на планети.

Студирао је економију на Харварду и Универизитету у Чикагу, служио је војску, а затим је пословну каријеру отпочео у чувеној банци “Чејс”, коју су, иако је породица имала само пет одсто акција, многи звали “Рокфелер банком”. Након 35 година каријере у којој је двадесет година био на челу “Чејс Менхетна” отишао је у пензију 1981. године, када је имао 65 година.

Током ИИ светског рата служио је у војној обавештајној служби, на пословима везанима за економску шпијунажу; крај рата је дочекао са чином капетана.

Дејвид Рокефелер је 1954. године покренуо Билдерберг групу, а 1973. године основао је Трилатералну комисију. Утицај тих удружења на светска кретања је велик, али не до краја препознатљив.

Имао је огроман утицај у свету и део је последње генерације која је концентрисала новац и моћ само у најужем кругу породице. Како преноси АП, састао се са више од 200 шефова држава у више од 100 земаља света током каријере, а често је дочекиван као и да је сам највиши државни званичник.

Након пословне каријере, трудио се да одржи моћ породице и бавио се добротворним радом, због ког је добио и највеће америчко признање за цивиле – Председнички орден слободе 1998. године. Његова породица је саопштила да је Дејвид Рокфелер донирао више од две милијарде долара разним институцијама – од Рокфелер Универзитета, преко Харварда, до низа музеја.

Оженио се Маргарет Меграт 1940. године и иза себе је оставио шесторо деце. Супруга му је преминула 1996. године. Он сам, имао је седам трансплатација срца.

Према подацима листа “Форбс”, Рокфелерова имовина је процењена на две милијарде долара.

Вести, Телеграф.рс

2 коментара

  1. NAPREDAK U KAPITALIZMU: 1000 milionera i.......... 7 163 000 gladnih.........koji se ne računaju

    Све тајне Рокфелера: Мрачне тајне породице која је владала светом из сенке

    Slučajno izabran Srbin………..bio bi 100 puta gori !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*