(Фото: Shutterstock)
(Фото: Shutterstock)

Сви мисле да је живот у Швајцарској бајка, али истина је потпуно другачија!

За људе са наших простора Швајцарска је обећана земља због високог стандарда, доброг и сигурног живота, држава у којој незапосленост скоро да не постоји. Тамо је све беспрекорно чисто и уређено, криминал и корупција су им непознати, а сваки рад се цени и поштује.

Али она има и друге, мање лепе стране, које знају само људи који тамо живе.

Просечна плата у овој земљи је око 4.000 швајцарских франака, односно око 3.500 евра, а износ зависи од кантона до кантона. Та цифра нама у Србији звучи нестварно и сигурни смо да би се са таквом платом овде живело боговски.

Међутим, та плата у овој земљи није довољна за живот, када се плате сви трошкови.

Просечно домац́инство од два члана за порезе, социјално и здравствено осигурање месечно издваја око 2.600 франака. На храну, станарину, одец́у и превоз одлази још 5.500 франака.

Драгана Марковић (45) из околине Свилајнца је у Швајцарску отишла пре више од 20 година. Побегла је за бољим животом и нашла га је у градићу Монтре на Женевском језеру, али како каже, уз велике жртве и одрицања.

„У почетку је било баш тешко, никога не познајеш, не знаш језик, али сам веровала да ћу успети. Радила сам послове за минималну плату, а када платиш све рачуне, не остане ти ништа“, истиче Драгана.

Станови у Швајцарској коштају између 3.000 и 4.000 хиљаде франака, а уколико имате среће да нађете смештај за 1.500 франака, из њега никада нећете изаћи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Крај агоније: Банке враћају паре задуженима у „швајцарцима“
Швајцарци се шире у Србији: Без разлике ви и Немци
Крим може да буде обећана земља за српске привреднике

Незапосленост у овој земљи скоро да не постоји, а и они који не раде, добијају “месечну плату” од државе и бенефиције за изнајмљивање стана.

У овој земљи све фунцкионише као швајцарски сат, али се зато и све плаћа. Градски превоз је тачан, возови и аутобуси стижу тачно у минут, али зато вожња возом од једног до другог места, између којих има 3 станице, кошта 4 франка у једном правцу.

За аутобуски превоз до центра Монтреа и назад треба да издвојите око 5 франака.

У Швајцарској постоје закони које сви поштују. Можда зато јер ако нешто прекршите, морате да платите казну и то не малу. На аутопуту постоје бројни радари и ако прекорачите брзину, на вашу адресу стиже казна од неколико стотина франака.

И Драганина породица данас живи у Монтреу, а како каже, виђају се једном недељно.

Она додаје да су људи отуђени, зависност и љубомора су честе појаве, а комшије скоро и да не причају.

„Нама, који смо из Србије и навикли смо да су нам најбољи пријатељи управо комшије, ова ситуација изгледа веома чудно. Ако случајно возиш бољи ауто или живиш у већем стану од комшије Швајцарца, долазиш у ситуацију да ти се уопште и не јављају на улици“, истиче она.

Она каже да се у Швајцарској поштују сва правила, ма колико вам она звучала бизарно. Тако и комшија може да вам забрани да користите пречицу до своје куће, јер је она у његовом власништву.

НЕ ПРОПУСТИТЕ: 

Хаос: Локални режимски моћник кренуо мотором на малинаре (видео)
Шеих Имран Назар Хосеин: Истину o Србима ЦИА не дозвољава (Видео)

Дешава се да тај путић ограде, ставе капију и кључ само зато јер је то њихово власништво. Ако то игноришете и наставите да користите пречицу, очекујте обавештење из општине, упозорење, а на крају и казну.

„У селима немате право да прођете неком улицом до свог дома уколико у њој не живите. Због тога, на пример, морате колима да кружите како бисте стигли до свог дома, иако до њега води и краћи пут.

Све је овде регулисано и за сваки прекршај постоји казна. А казне нису мале, због чега људи и поштују све“, додаје саговорница.

У Швајцарској је све регулисано и све функционише савршено. У 12 сати сви одлазе на паузу за ручак. Међутим, иако је стандард висок, једна цела плата издваја се за рачуне и комуналије. А општине редовно уводе нова правила, која вам додатно измаме новац.

Тако су уведени посебни џакови за смеће за сваку општину у кантону, који се разликују по бојама. Ако сте из једног дела и ваши џакови су, на пример, бели, не можете да баците смеће у део града где су џакови зелени.

„За десет џакова треба да издвојите 30 франака, што уопште није мало. Ми дневно избацимо и по неколико кеса смећа, а трошкови само расту“, објашњава Драгана.

Људима са Балкана чудно је што у свом дворишту не смеју да посаде дрво или поставе помоћну кућицу где они хоће. Комшије око и иза вас имају “право на поглед”, па тако из општине добијете упутство која места су погодна, а која не.

Можете да пробате и да се договорите са комшијама, али то у већини случајева не буде успешно.

На крају завршите на суђењу са неком старијом госпођом јер вам није допустила да посадите јелу поред ограде која раздваја ваше куће.

Још један велики проблем јесте скупа храна. Они који живе близу граница са Немачком, Италијом или Француском, основне намирнице за живот набављају тамо. У швајцарским продавницама углавном се прате акције и купује храна која је на попусту.

Према њеним речима, криза је почела да се осећа и у овој земљи. Уколико већ имате посао, ви сте “на коњу”, али ако тек треба да се запослите, то данас иде мало теже.

Наиме, отворене границе су у земљу довеле људе из Португала, Шпаније и других земаља, па се осећа недостатак посла и велики број радне снаге. Они пристају да раде и за много мање пара, што највише погађа Швајцарце.

Међутим, и поред свих ових лоших страна, они који тамо оду, у Србију се врате тек када оду у пензију. Неки чак ни тада.

Швајцарска је ипак земља која нуди могућности за бољи живот. Од вас тражи да поштујете правила и навикнете се на ред и дисциплину.

Вебтрибуне

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Данас је 86 година од смрти Арчибалда Рајса (Видео)
Сукоб Срба и Албанаца у Цириху због фудбала, радили и пиштољи! (ВИДЕО)
Све више сатаниста у САД, имају уплив и у државне органе (Видео)
Новартис вакцине. Да видимо ко су уствари? (Видео)

10 коментара

 1. Život u švajcarskoj je pakao!

 2. Mi često kažemo da smo sagradili kuću na sred puta pa zbog toga stradamo, ali to je deo istine. Švajcarci su takođe napravili na sred puta (prva tri kantona) svoju državu i zbog toga su ratovali kod Morgartena (1315) sa Habzburgovcima, oko toga ko će da kontroliše tu dolinu. Kroz taj deo Švajcarske vodi najkraći put preko prevoja Sv.Gotharda između latinskog i germanskog dela Evrope. Taj dodir germanskog i latinskog dela Evrope dobro je osetila i Belgija-još jedna kuća na sred puta, gde su vođeni najkrvaviji ratovi u Evropi u 17. i 18.v. a slično se nastavilo u 19. i 20.veku. Švajcarci su dugo vremena smatrani za najbolje ratnike Evrope, bili su gardisti rimskih papa i mnogih evropskih kraljeva. Oko 500 švajcarskih gardista je masakrirano (1792.g.) braneći francuskog kralja Luja XVI. Tada je crvena boja švajcarske zastave koju su zarobili francuski revolucionari postala simbol revolucije i svih kasnijih revolucionara. Švajcarci su imali i verske ratove-sonderbunde između katolika i protestanata itd. Da bi imao red nešto mora da se žrtvuje, da bi bio vrhunski sportista ili naučnik moraš nešto da žrtvuješ, slično je i sa državama, samo kako naći meru? Reče Bora Đorđević, „pravila, pravila da bi me udavila“, pa onda je možda bolje u Egiptu gde niko ne poštuje semafore, pešačke prelaze, noću ne pale svetla na kolima ili negde drugde ulaze u vozove kroz prozore, penju se na krovove vagona….

 3. Хахаха каква будалаштина од текста.

  Каже са „наших простора“. Који су бре то „наши простори“???

  Или каже „зависност и љубомора су честе појаве“. Зависност је једно, и нема везе са љубомором, а завист је нешто сасвим друго. Па овај аутор текста очигледно нема 3 чуке у глави.

  Зашто су се сви неписмени ухватили да пишу? Што лепо не чувају овце?

 4. Kome je cilj da radom za drugoga dobro zaradi, jedna od najboljih zemalja. Za gladne i slabo obrazovane i nepreduzetne je to ponajbolja zemlja.
  Za sve koji vole život i opuštenije su prirode i preduzimljivi ima mnogo boljih zemalja.
  Živeo (proveo duže od 6meseci) sam u nekoliko evropskih zemalja i poslednja u kojoj bih se nastanio je Švajcarska..
  Ozbiljnijih, krućih, hladnih ljudi i manje osmeha ne videh nigde nego u Bernu i Bazelu.
  Živa je istina da nema puštanja vode posle 22 časa u zgradama. Bio zaljubljen i živeo kod jedne Vlahinje i prvih dana sam se čudio zašto mora sex odmah posle večere, na pun stomak🤔
  E pa zato da bi se istuširali pre 22č.
  Privatnik sam i mogu da biram gde ću živeti ali razumem i one koji ne znaju za treće osim Srbije i Švice.

  • Хахаха мајсторе алал ти к.
   Него јебо ти такве и зграде и станове кад неко може толико да чује туш да му смета.

 5. Све је тачно сем да станови коштају од 3000 до 4000 франака месечно, има станова од 1000 до 2000 фр нормалних а ових од 3000 до 4000 фр су за оне које имају плату 10.000

 6. Ma nemojte da rusite nadu nasoj sirotinji kojoj pune usi ma tamo sve dzabe,jos ti vlasnici stanova plate sto ih koristite i polacaju komunalije a namirnice su ne 10 nego 100 puta jeftinije,ma nije ni jeftinije nego napunis kesu i nosis ne mora ni da platis ,gorivo samo sipas i ovi ti sa pumpoe samo mahnu,a kad uzimas kola u salonu ako nemas dovoljno kazu playti koliko imas)) Kvaka 22 je da je u danasnjem kapitalistickom sistemu najbolje gde god se nalazio ako imas neke stekove,solidne poslice i tad ce ti po nekom paritetu cena i troskova u nekom Pirotu biti fantazija 1.500 evra ziveces kao car a u nekoj Svici ili Njujorku to ti nije dosta ni za 10 dana )

 7. Mislim da je ova glupača izlupala puno gluposti i da bi joj bilo pametnije da se vrati u šumu odakle je došla u CH u svojim blatnjavim cipelama.Ja sam živeo 26 godina u ZH,obrazovao se,napravio karijeru,odgajio dete i danas živim u Grčkoj parama koje mi je CH pružila da zaradim i jedinu zavist,zlobu,pakost,neprijateljstvo sve loše što postoji u ljudima sam našao samo u Srbima i ni jednu jedinu neprijatnu situaciju nisam doživeo nikada od pravednih Švajcaraca i ova guska bi trebala sebe obrazovati napraviti prijatje Švajcarce pre nego što počne da izmišlja gluposti o njima.Jedino zlo,ali baš jedina prljavština u toj zemlji su Srbi i ta bi zemlja bila mnogo lèpša kada bi spakovala Srbe i izbacila ih u prašinu i đubre odakle su došli i gde pripadaju.

   • Jbg mnogo ljudi ide tako i kad ispricaju neku realnu pricu koja nije iz segmenta Diznilenda smeta domacim propagandistima zapada u Srbiji a to smeta jer ce mozda uticati na narod u Srbiji da se pobuni ovde a ne da mastaju o nekom Diznilendu par hiljada daleko koji ni tamo ne postoji.I ja sam bio na Novom Zelandu ponesen tom pricom i bio sam u euforiji i to samo u pocetku plata veca i sve to ali posle provalis da zivis kao u Srbiji jer samo i ja radnik nemam neku dodatnu imovinu sve ode na svasta od stana do drugih potrepstina i tih npr 3.000 dolara vredi kao ovde 35.000 din..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Спутник.рс)

Руске службе стопирају шиптарске провокације на утакмици Србија-Швајцарска

Москва – Руске службе безбедности су упознате са намерама албанских навијача пред ...

(Фото: Shutterstock)

Колика је цена одласка на рад у иностранство?

Варшава – На хиљаде пољских медицинских сестара, неговатеља или занатлија ради у ...