Патријарх Иринеј (Фото: Танјуг)
Патријарх Иринеј (Фото: Танјуг)

Тако пишу Милове новине: Иринеј писао Вартоломеју

Грчка верска агенција „Ромфеа”, коју сумњиче за финансијску подршку од стране Руса, ексклузивно је објавила одломке из писма које је патријарх СПЦ Иринеј Гавриловић упутио патријарху цариградскоме Вартоломеју. Разлог за слање тога писма, истиче се, јесте „брига СПЦ за јединство Православне цркве” након интервенције Цариградске патријаршије у Украјини, која ће, по свему судећи, резултирати давањем томоса о аутокефалији тамошњој Цркви.

РПЦ упозорила Вартоломеја да се не игра са јединством православног света

Иринеј пише да „етнофилетизам представља једно од највећих зала модернога Православља“. Цариградска патријаршија, мешајући се у црквене послове у Украјини, „упркос вољи Руске православне цркве”, на путу је да уводи нове параметре и „погубне активности” у Православље, а „слично је планирано и за расколничку ‘Македонску православну цркву’”.

Јевгениј Иванов: Да ли је патријарх Вартоломеј православан?

Нације у Украјини, „Северној Македонији”, Црној Гори, тврди патријарх СПЦ, „креације су комуниста”. Алудира у писму и на Мила Ђукановића, тврдњом да он стоји иза обнове аутокефалности Цркве Црне Горе.

Иринеј је, наводи „Ромфеа”, изједначио „лидере раскола у Црној Гори и Украјини”, закључивши да је, као и у Македоњи, „ситуација у Црној Гори у вези са Украјином”.

„Велико интересовање везује писмо патријарха Србије и за ризик од повреде права његове Цркве на црногорскоме питању”, јер у Црној Гори, пише „Ромфеа”, „лишена божанске милости једна секта себе назива Црквом Црногорском (Ἐκκλησία Μαυροβουνίου)”.

У највећем делу писма, на чак 15 страна, Иринеј се бави оправдавањем тврдњи Руске цркве да искључиво она има канонско и историјско право на црквену организацију у Украјини, те одвраћа Вартоломеја од мешања у украјинско црквено питање, последично и у македонско и црногорско.

Како је „Антена М” раније овога месеца објавила, за śутра, 31. августа, најављена је поśета патријарха РПЦ Кирила Цариграду. Посета ће бити, како је наглашено, „на Кирилов захтијев“. Саопштено је да ће Кирил одржати састанак са Вартоломејом и „надлежним органима мајке-Цркве о питањима од заједничкога интереса”.

Претходно је у Цариградској патријаршији за 1-3. септембар већ заказана Синакса (Синаксис) – окупљање свих епископа ове Цркве. Уочи Синаксе, одржац́е се редовна śедница Светога синода Патријаршије. Према неким верским аналитичарима, на Синоду и Синакси ће разматрати и „украјинско питање“, тј. питање томоса – грамате о давању аутокефалије Цркви у Украјини.

Владимир Јовановић, „Антена М“/Борба за веру

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Александар Вучић и Патријарх Иринеј (Фото: Визионарски)

Још један дил Цркве и напредњака: Весић најавио нову зграду за Иринеја!

Београд-Заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је пројекат нове зграде – седишта ...

Патријарх Иринеј (Фото: Васељенска ТВ)

Патријарх Иринеј: Донирање органа је хумано

Београд-Патријарх српски Ирнеј изјавио је синоћ да завештање органа представља посмртно доброчинство. ...