Димитрије Поповић (Фото: Јутјуб)
Димитрије Поповић (Фото: Јутјуб)

Тiинејџер који није дочекао матуру: Димитрија су са 17 година Шиптари изрешетали у Грачаници!

Окупиран територије – Пре четрнаест година у Грачаници је убијен седамнаестогодишњи Димитрије Поповић. На њега и још тројицу његових другова пуцано је из аутоматског оружја ујутру око 2.30, из аутомобила марке Ауди, док су се налазили у киоску брзе хране – пише коссев.инфо

Сем овог седамнаестогодишњака, који је одмах подлегао повредама, нико није повређен. За убиство су ухапшена два младића албанске националности – Љабинот Гаши и Аљберт Краснићи. Осуђен је малолетни Краснићи, пише портал „КоССев“.

Уочи 14 година од овог убиства, екипа РТВ Кима посетила је породицу Поповић.

Зид дневне собе у породичном дому препун је Димитријевих фотографија. Родитељи чувају и друге ствари – кломпе и мантил из Медицинске школе, извиђачку кошуљу, писане радове, дневник…

„После четрнаест година све је горе и теже. Не само ових дана пред годишњицу. То траје 24 сата, то је 14 година туге, бола, неспавања, размишљања о свему. Како је могло да се убије једно дете од 17 година? Био је примеран ђак, примерено дете из породице. Само зато што је Србин. Дођу у сред Грачанице из Приштине и пуцају, Аљберт Краснићи и Љабинот Гаши. Питала сам и КФОР који је био ту – како је могло то да се деси? Они су дошли са циљем да пуцају, то уопште није било случајно“,  казала је Јоргованка Поповић.

Краснићи је добио је казну од 6,5 година, а потом је продужена на још три.

„И да је доживотно осуђен, ја од тога немам ништа. Ништа то није. Изгубити дете… а они и даље живе. За мене нема суђења, боље да их нису ни осудили. Нисам задовољна и никада нећу бити задовољна“,  казала је Димитријева мајка Јоргованка даље за Ким.

Димитрије је био ученик четврте године Медицинске школе, а посебно је период матура тежак за његову породицу:

„Није дочекао матуру. Верујте 5. јуна, свака матура која дође, ја изађем и гледам ону децу. Радујем се, стала бих са њиима у круг да их подржим и кажем им браво. Димитрије је стално причао о тој матури. Казао ми је да неће славити 17 рођендан, већ пунолетство, а ни то није дочекао“,  каже она.

У знак сећања на убијеног Димитрија сваке године се у Грачаници одржава Меморијални турнир у фудбалу. Од ове године за њега играју и кошаркаши.

„Ми из године у годину покушавамо да сачувамо успомену на Димитрија. Његови другари, пријатељи и рођаци и организатори турнира. Овај турнир има пуно посетилаца. Он је рекреативно играо фудбал,“ навео је један од организатора турнира Стефан Поповић.

За Ким је говорио о својем сећању на Димитрија:

„Био је весео и пријатан дечко, са пуно пријатеља. Био је матурант. Имам једно лепо сећање на њега.“

Сећање на Димитрија Поповића чувају и пријатељи и мештани. Сваке године 5. јуна окупљају се на грачаничком гробљу, где се служи парастос, а потом се испред Спомен капелице одржава и поетски час.

коссев.инфо

један коментар

  1. Анархиста

    Нека серби изрешетају стотину шиптарчади за освету,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Епископ Варнава / Црква и манастир у Беочину / Фото приватна архива

Епископ Варнава страдалник и светац

Београд – Има људи кроз чију се судбину ишчитава читаво једно време. ...

Вођа „Делија“ којe контролишу браћа Вучић умешан у убиство адвоката Огњановића!

Београд – Бомба под аутомобил Славише Стојановића (31), коју је он пуком ...