(Фото: Србија данас)
(Фото: Србија данас)

Тровачи у Србији би опет да трују народ и уништавају здравље вакцинама против свињског грипа

Београд – У Србији је доказано присуство вируса грипа А(Х1Н1) и он је у саставу вакцине коју су домови здравља набавили за заштиту грађана током ове сезоне, саопштио је данас Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

Присуство овог вируса је 9. јануара доказано код оболеле особе са територије општине Нови Сад. Пацијенткиња је боравила ван земље у периоду од 29. децембра до 3. јануара, навео је „Батут“ у саопштењу, позивајући се на податке Института за јавно здравље Војводине – Центра за вирусологију.

У клиничкој слици оболеле доминирали су висока температура и кашаљ, односно симптоми карактеристични за ово обољење.

Истичући да се на територији Републике Србије још бележи ниска активност вируса грипа, као и у већини земаља европског региона, стручњаци „Батута“ су упозорили да „улазимо у период епидемијског јављања грипа, чему доприноси дужи боравак у затвореном простору и скорашњи почетак школске године“.

Због тога је, како је наведено, „неопходно примењивати мере превенције: редуковање контакта са оболелима и особама сумњивим на обољење, одржавање личне хигијене, на првом месту хигијене руку и дисајних путева, често проветравање просторија“.

Као основну меру превенције стручњаци препоручују вакцинацију против грипа и подсећају да је вакцина доступна у домовима здравља у земљи. Поред типа А (Х1Н1), вакцина садржи и типове А(Х3Н2) и Б вируса грипа.

Сезонска тровалентна вакцина се препоручује особама које припадају високоризичним групама, односно особама са хроничним поремећајима плућног и кардиоваскуларног система, као и метаболичким поремећајима (укључујући, пре свега, шећерну болест), поремећајима рада бубрега, особама са ослабљеним имунитетом.

Вакцинацијом је потребно обухватити особе смештене и запослене у геронтолошким центрима и установама социјалне заштите, као и запослене и смештене у установама које обављају здравствену делатност.
„Сезонска вакцина се препоручује свакој особи старијој од шест месеци, посебно трудницама и гојазним особама, које су идентификоване као нове групе ризика за обољевање, особама старијим од 65 година и лицима запосленим у јавним службама које су у ризику“, наведено је у саопштењу Института.

Време неопходно за стицање имунитета је 2-3 недеље након давања вакцине. Вакцина не пружа стопроцентну заштиту, али је потребно напоменути да се код вакцинисаних у случају обољевања развија блажа клиничка слика и да се редукују могуће теже компликације.

Код категорија становништва које су у повећаном ризику, болест може имати за последицу и смртни исход због секундарно насталих компликација.

Према расположивим подацима Института за јавно здравље Србије, до сада је утрошено 80 одсто планиране количине вакцине против грипа за сезону 2013/2014.

Танјуг

12 коментара

 1. Ko je ovde lud!! Ti isprani doktorski mozgovi ponavljaju samo jedno :“ treba se vakcinisati, treba se vakcinisati, treba se vakcinisati to je obavezno i po zakonu“! A ne primecuju da su im bolnice prepune bolesne dece a novine pune citulja i mladih i starih! Kao treba se vakcinisati a kad se ipak posle vakcinacije razbolis, e jbg virus je mutirao inekcija ne utice na taj tip virusa!! O cemu oni vise pricaju i sto lazu narod! Verovatno su i oni dobro placeni od neke strane kompanije koja upravo proizvodi te inekcije pa je i njima u cilju da ih podele sto vise izbezumljenom narodu!! Iz razgovora sa mnogim prijatelji i rodjacima sam saznao da je skoro svima deca bolesna i to po vise nedelja a nekom i skoro meces dana, ima tu i teskih oboljenja kao upala pluca! Ne treba biti veliki strucnjak da izracunas dva i dva, da je upravo pre dve do tri nedelje vecina roditelja bila pozvana od strane pedijatra za redovnu kontrolu i vakcinaciju dece!!

 2. U cara Trajana kozje usi

  FARMACEUTSKA MAFIJA: Da li su „ljudi u belom“ zaista nepobedivi i najjači na svetu?! – – – – –
  U najkraćem, priča ide ovako: dvadesetih godina 20. veka porodica Rokfeler finansirala je farmaceutsku kompaniju I. G. Farben. – – – – – Sa druge strane, bio je formiran konglomerat Basel IG, koji su činile švajcarske kompanije. – – – – – Međutim, neposredno pred Drugi svetski rat, ova dva bloka su se udružile.
  – – – – – Kompanija Farben navodno finansirala i održavala “dobre veze” sa Adolfom Hitlerom. – – – – – Nakon rata, zbog ovoga je konglomerat je razbijen, a od kompanija koje su od njega nastale u međuvremenu su postale “Bayer”, ali i švajcarski Novartis.
  – – – – – Ogranci te kompanije danas su višestruko povezani kako međusobno, tako i sa polugama vlasti u nekoliko najjačih evropskih država. – – – – –
  Ipak, za ove navode ima malo konkretnih dokaza. – – – – –
  http://www.telegraf.rs/vesti/826246-farmaceutska-mafija-da-li-su-ljudi-u-belom-zaista-nepobedivi-i-najjaci-na-svetu

 3. Secam se da je cifutsko kopile Predrag Konj najvise insistirao na vakcinaciji (a u stvari polaganom trovanju).

 4. Najtragičnije od svega je su uspeli da ubede svet da virusi uopšte i postoje. Samo pogledajte sta virus znaci na latinskom i sve ce vam biti jasno.

 5. TROVACI NE DOLAZE IZ VANA NEGO SE NALAZE U SKUPSTINI A TO JE VLADA SRBIJE NA CELU SA IZMETOM-VUCICEM I HOMICA-DACICA KOJI JE UJEDNO I SKUPSTINSKA LUDA [KLOVN]

 6. SVI U VLADI PRVO SVOJU DECU DA VAKCINISUPA ONDA OSTALE GRADJANE SRBIJE. A ZA DOKAZ DA JE SVE OKEJ VUCIC I DACIC DA PRIME DUPLU DOZU VAKCINE

 7. hahahahaha. ajde nacosi opet ste se napalili…. a razvijeni ste ko avganistanski turizam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: http://www.sarajevograd.info)

По Вучићу је етничко чишћење Срба са Косова и Метохије дозвољено!

Током 1999-2000. године на Косову и Метохији више од 700 насеља, што ...

(Фото: Pixabay)

Хрвати поново уцењују а ево шта сад траже!

Загреб – Саборски заступник владајућег ХДЗ, Миро Ковач, изјавио је у Книну ...