Алојзиј Степинац (Фото Твитер/@tomljevar)
Алојзиј Степинац (Фото: Твитер/@tomljevar)

Туђман и Каптол сакрили истину о Степинцу

Загреб – Документа која крију праву истину о делу контроверзног католичког кардинала Алојзија Степинца закључана су у Загребачкој надбискупији. Сва компромитујућа грађа издвојена је из Степинчевог досијеа хрватске Службе државне безбедности, и уместо у Хрватском државном архиву завршила је под кључем на Каптолу. У тријажи документације учествовао је врх Католичке цркве у Хрватској, а поједина акта из досијеа извукао је први хрватски председник Фрањо Туђман.

Ова непроцењива архивска грађа деценијама је недоступна истраживачима и историчарима. Увид у њу нису имали ни чланови Мешовите комисије Српске патријаршије и Хрватске бискупске конференције која већ годину дана води дијалог у циљу расветљавања историјске улоге контроверзног хрватског надбискупа у време Другог светског рата.

Да је врх Католичке цркве у Хрватској уклањањем компромитујућег материјала опрао Степинчеву биографију већ деценијама се говори у круговима историчара геноцида у НДХ. Слична тврдња изнета је и у последњем броју загребачког недељника „Глобус“.

Кључни тренутак за скривање ове грађе догодио се 1992. године, убрзо по доласку ХДЗ на власт, када је хрватски МУП кардиналу Фрањи Кухарићу предао све материјале хрватске Државне безбедности везане за деловање Католичке цркве од 1945. до 1990, као и сву старију грађу коју су нове власти конфисковале после ослобођења 1945. године.

Црква је 2000. године ову грађу проследила Хрватском архиву, али – некомплетну. Главнину најважнијих докумената, и то најделикатнију, Каптол је задржао и ставио под трајни ембарго.

„То се види из личног досијеа Алојзија Степинца, где је на многим местима врло прецизно назначен назив документа о којем је реч, али и напомена „недостаје“, наводи „Глобусов“ новинар Дарко Худелист.

Ова операција одвијала се уз одобрење Фрање Туђмана, који је кардиналу Фрањи Кухарићу нешто раније (1990. или 1991. године) лично уручио оригиналне примерке пет томова Степинчевих дневника.

Ови записи, обогаћени додацима – анексима, фотографијама, белешкама, исечцима из штампе – и данас су закључани на Каптолу, иако се сматрају крунским доказом о Степинчевој умешаности у злочине НДХ. Хрватски архив чува само такозвани „неоверени препис“ сувих кардиналових бележака, без анекса и допунских материјала.

На познати садржај ових свезака позвао се и патријарх Иринеј у писму папи Фрањи из 2014. године, које је, како се испоставило, било кључно за формирање Мешовите комисије СПЦ и католика.

„Степинац је православље прогласио за највеће проклетство Европе и управо је те речи забележио у свом дневнику одмах после кобних догађаја које ће увести Југославију у рат, довести до њеног распада и стварања НДХ“, навео је патријарх Иринеј у писму папи.

Поред ових дневничких записа, Црква у Хрватској прикрива и 17 страница бележака, које је Степинац начинио после сусрета са Титом 4. јуна 1945. године и на основу кога је папи Пију XИИ поднео исцрпан извештај.

Да је врх Католичке цркве очистио компромитујуће документе из његовог досијеа нема сумњу историчар Чедомир Антић.

„Ако имамо цркву која је учествовала у геноциду за очекивати је и да уклања трагове“, каже Антић. „Снажна потреба да Степинац буде проглашен за светитеља уосталом то најбоље доказује. Лично не верујем да ће ембарго на ову грађу бити икада званично укинут. Постоји, међутим, и изрека да „историја увек исплива, макар и као леш“.“

Доказ о унијаћењу

У мору недоступне грађе изузетно је важно Степинчево писмо папи Пију XИИ из маја 1943. и чак 30 прилога који су пратили ову преписку. Један од необјављених анекса овог драматичног писма, како се претпоставља, садржи и информацију да је на простору НДХ у католичку веру преведено (или је то био циљ) чак 244.000 православаца.

Р. Драговић / Новости

4 коментара

  1. Narvno , kriv je Tudjman i Vatikan , samo smo mi nevini. Toliko decenija NIKO NIJE NI MRDNUO PRSTOM dok se pevalo o bratstvu i jedinstvu. Osim toga , bez saradnje „jos nekoga“ to nebi bilo moguce. Nase srbsko rukovodstvo je jelo jagnjetinu i bancilo po Srbiji uz mlade radnice koje su im podvodili direktori raznih trikotaza i kulturnoumetnickih drustava. Pa ljudi moji pogledajte novine spocetka raspada Jugoslavije. „ODKUD SRBI U HRVATSKOJ“ to su bili naslovi. Zaboravlja se vreme kad su obavestajne sluzbe svih republika bile jedna jedina sluzba. Mnogo toga se zaboravlja i sada se sve svaljuje na Tudjmana. A GDE JE BILA NASA CRKVA?. Onaj „svetac koji hoda“ je sluzio liturgiju sa Jevrejima i Katolicima gazeci desetine kanona Pravoslavne crkve. NASA JE BILA DUZNOST DA SE ZLOCINI I KRIVCI NE ZABORAVE I DA SE SACUVA DOKUMENTACIJA KOJA TO POTVRDJUJE. Umesto toga , nosila se stafeta i guralo u dupe okupatorima Srbije.

  2. Prije početka rada mješovite komisije RKC i SPC, srpska je delegacija pompozno tvrdila kako posjeduje niz dokaza o Stepinčevim zločinima. Pa dobro, što sad izmišljate „sakrivene dokaze“, gdje su ti vaši dokazi za koje ste tvrdili da ih imate i da su dovoljni za rasvjetljivanje tobožnje istine o Stepincu???!!!! SPC se „sposhrala“ i osramotila do crne zemlje ,a jedino što je dokazala zajedno sa RKC , je to da je K,Stepinac spašavao Židove i srbijance , s položaja , sa kojeg bi se malo tko , a možda i nitko drugi usudio. Potomci onih koje je spašavao , danas ga negiraju kao svog spasitelja i time je njihova sramota još veča , no i to je u redu jer ….., takova je sudbina svih pravih mučenika……..

  3. У архивама у Београду постоји изворни дневник који је тај убица водио. Преко 30 година се тражи од тих служби да се одштампа и да на увид јавности тај дневник а у њему је преко 70 посто доказа о његовом геноциду над СРБИМА. Питање је ко у СРБИЈИ НЕ ДОЗВОЉАВА ШТАМПАЊЕ ТОГ ДНЕВНИКА.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com