(Фото: Sputnik/ Алексей Мальгавко)
(Фото: Sputnik/ Алексей Мальгавко)

Украјина жели да прекине железнички саобраћај са Русијом

Доњецк – Украјина планира да прекине железнички саобраћај са Русијом од 1. јула, наводи лист „Комерсант“, позивајући се на неименоване кијевске званичнике.

Како наводи лист, предлог је да се прекине целокупан путнички саобраћај, а између осталог и онај из Доњецка, јер, како се тврди, нарушава суверенитет и територијалну целовитост Украјине.
Из националне железничке компаније „Укрзализница“ кажу да никаква одлука по том питању није усвојена, као ни да из Кијева никакво наређење о прекиду железничког саобраћаја није стигло.

„Комерсант“ наводи да ни званични Кијев није могао да потврди ту најаву, иако поједини кругови тврде да се активно лобира по том питању.

Главни лобисти су секретар Савета националне безбедности Украјине Александар Турчинов и председник Скупштине Андреј Парубиј, које у последње време све чешће подржава и сам председник Петро Порошенко.

Тренутно између Русије и Украјине руски возови не саобраћају због смањеног броја путника, већ углавном иду украјински, као и возови земаља Заједнице независних држава. Функционише и шинобус на релацији Доњецк–Таганрог.

Спутник.рс

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Немачки пензионер допутовао трактором у Русију на светско првенство

Москва – Немачком пензионеру Хуберту Вирту (70) требало је око месец дана ...

Украјина (Фото: Танјуг)

Украјинци подигли сву силу тенкова и тешког наоружања, кренули у правцу Доњецка! (Видео)

Кијев – Украјинска војска покренула је масивне количине војне опреме, укључујући тенкове ...