(илиустрација: Мајљинда Хоџа/К2.0.)

Влада Македоније предложила увођење албанског као другог званичног језика

Скопље-Македонска влада усвојила је данас Предлог закона о употреби језика, којим се, ако буде усвојен у Собрању, албански језик уводи као други званични језик у општинама и градовима у којима живи најмање 20 одсто Албанаца, пренели су скопски медији.

И док представници власти усвајање овог закона тумаче усклађивањем са европским стандардима, опозициона ВМРО-ДПМНЕ бившег премијера Николе Груевског, томе се противи и тврди да је реч о увођењу двојезичности и федерализацији Македоније.

Чињеница је, међутим, да је увођење албанског језика као другог званичног језика део коалиционог споразума премијера Зорана Заева са албанским партијама.

Увођење албанског језика као званичног је и део такозване Тиранске платформе која је сачињена у Тирани уочи формирања македонске владе.

Како је раније најављено, премијер Заев ће представити закон јавности, а пре него што буде стављен на дневни ред Собрања о њему ће се изјаснити Венецијанска комисија.

Свађа у Собрању између Џаферија и посланика опозиције

У наставку данашње, шесте седнице Собрања, на чијем дневном реду је смена Државног тужиоца Марка Зврлевског, поново је дошло до свађе између посланика опозиционе ВМРО-ДПМНЕ и председника парламента Талата Џаферија.

Џафери је запретио опозиционим посланицима да им неће дати реч све док говоре у хору, а онда га је посланик ВМРО упитао: „Ко си ти“?

Председник парламента је одговорио: „Ја сам Талат Џафери, председник Скупштине и дужан сам да дам објашњење за сваку процедуралну примедбу“.

 

 

РТС

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Македонија (Фото: REUTERS/ Ognen Teofilovski)

Скопље се не смирује, прети и хапшење Иванова (видео)

Скопље – Законитим путем немогуће је спровести у дело договор постигнут између ...

Нису само Руси, сад су им и Срби криви: Зашто Србија ћути?

Српска ћутња после договора о имену који је Македонија постигла са Грчком, ...