(Фото: Танјуг)
(Фото: Танјуг)

Владика Филарет за Новости: Атанасије ме је гурао и вукао за браду, али му опраштам!

Нова Варош – Истина је да је владика Атанасије насрнуо на мене. Гурао ме је и двапут ме је повукао за браду. Док ме је нападао, дигао сам обе руке високо како случајно не бих узвратио. Још осећам горак укус овог догађаја. Владика Атанасије, међутим, мој је надлежни архијереј и – опраштам му.

Ово за „Новости“ каже умировљени владика Филарет, после инцидента у манастиру Дубница код Нове Вароши где се сукобио са епископом милешевским Атанасијем (Ракитом). Мирно и помирљиво он потврђује да се немила сцена догодила, али негира да се бранио, викао и дозивао полицију.

„Срећа у несрећи је што су нападу присуствовала тројица свештеника, који су га одвојили од мене. Владика има доста проблема, и личних и епархијских. Зато му хришћански и чистог срца – опраштам. Нисам се, зато, поводом тога обраћао ни Патријаршији у Београду нити намеравам било шта да предузимам“,  наводи Филарет.

Инцидент се догодио прошле недеље у манастиру Дубница, око 17 часова, током вечерњег богослужења. Сукобу је претходио краћи разговор двојице архијереја, који се претворио у размену тешких речи.

„Кратко је све трајало, а служба није ни прекидана. Било ми еј изузетно непријатно, највише због окупљеног народа. Срећом све се брзо смирило“, описује владика Филарет.

Умировљени милешевски владика каже да неће тражити одговорност епископа Атанасија, а не очекује ни да ће сам трпети последице.

„Одавде ја заиста немам куд. Дедовина ми је уништена у последњем рату, а као монах од имовине немам ништа. Уколико ме отерају и из манастира Дубница, ја могу само код владике Артемија“, наводи бивши милешевски владика.

Са чела Милешевске епископије владика Филарет смењен је 2015. године, када је престала и његова активна црквена служба. Одлуком Сабора СПЦ, на његово место прошле године устоличен је епископ Атанасије (Ракита). Без обзира на наводне злоупотребе у раду, Филарет није напустио епархију. Као трајно место боравка одређен му је манастир Дубница код Нове Вароши, где се и догодио инцидент чији су актери бивши и садашњи владика.

Р. Драговић / Новости

6 коментара

 1. Баш леп закључак, само што Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска у прогонству није сабирни центар за бескућнике већ за храбре Христове војнике!

  • Тако је сестро и по пророчанство монаха Гаврила тих пет храбрих Христово војника који су Епископи ХРИСТОВЕ Цркве ће Патријаршију из содомског Београда преселити у Престони Крушевац. А ови Јеретици Иринеј, Амхилохије, Иринеј Буловић, Атанасије Јевтић, бискуп Гргур, Игњатије Мидић, Лаврентије, Пахомије, Давид, Јован, Теодосије, Ћулибрк, Андреј и овај несретни пијанац Атанасије, као они остали од 24 што су били на јеретичком сабору на Криту биће одлучени као јеретици и отпадници из ХРИСТОВЕ Цркве.

   АМИН!

 2. Анархиста

  Јудео монотеистички хишћански паразити,вукови у јагњећој кожи.

 3. Oj devojko,oj devojko
  pobili se Blagoja i Gojko ooooo

 4. За Србију

  Не знам шта се догодило Марићу да позове родољубе у емисију, који су га на леп начин ставили на своје место. Али кад човек чује на какве његове коментаре публика пљешће, онда схвати да је просечан човек у Србији тотални дебил.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Васељенска ТВ)

Мостар: Мигрант повредио стражара у Избегличком центру

Мостар – Илегални мигрант повредио је данас стражара који је покушао да ...

(Фото: Спутник.рс)

Хаос на окупираним територијама: Потукли се шиптарски посланици (видео)

Окупиране територије-Посланик Демократске партије Косова Џавит Халити ударио је током данашње скупштинске ...