Вође протеста „Доле диктатура“: Загорчали су нам живот али не одустајемо

Београд – Пети октобар се десио, али шести који је са собом носио истинске промене кoje су сви чекали – није никад. Избори су долазили и пролазили а на места најбољих долазили су све гори. Пролетос, након последњих избора и избора најгорег до сада, чинило се, бар на тренутак тог трећег априла, да ће сванути шести октобар.

Вече након највеће изборне крађе у историји Србије у Београду су почели спонтани протести против Вучићеве диктатуре. Неколико десетина хиљада грађана шетало је улицама града. Позив који је упућен са фејсбук странице „Доле диктатура“ незадовољни грађани једва су дочекали. Моји саговорници Босиљка и Ивица Милићевић, једни су од организатора, а уједно и једни у низу чији је живот постао ноћна мора јер нису део ниједне странке, ниједног покрета и јер су се до самог краја борили против партизације протеста.

Да ли сте очекивали тако велики одзив људи када сте позвали народ на улице?

За почетак, једна мала исправка – ми се и даље боримо и не одустајемо од наше борбе. У почетку се, искрено, нисмо надали да ће се ико одазвати нашем позиву а онда како је време одмицало, очекивали смо да ће протест константно бити све масовнији из дана у дан и да ћемо се а крају изборити за промене.

Протест су, како је растао број учесника, многи покушавали да присвоје. Шта се заиста издешавало у међувремену?

Да појављивале су се разне особе од којих су многи били ту са нама само ради фотографије у новинама како би сутрадан могли да се хвале како су они били „вође протеста“ у нади да ће их неко приметити. Поједини од њих су чак и успели да буду примећени а на крају и добро плаћени. Одмах након што би били плаћени, тог тренутка би нестајали са протеста. Са друге стране, било је и оних који су новац добили како би растурили протест, па су се ту појављивале приче о нашој наводној тешкој криминалној прошлости (трговина људима, органима, наркотицима…).

Босиљка и Ивица Милићевић

Чак смо били у ситуацији да будемо и физички нападнути, што смо и пријавили у ПС Стари град, али је та пријава случаја упркос постојању бројних сведока догађаја и лекарског извештаја, једноставно нестала. Тај догађај нам је јасно и недвосмислено ставио до знања да су нам „главе у торби“ те смо се због тога на неко време склонили из Београда. Појављивали су се „ликови“ који су се лажно представљали као студенти, дипломирани психолози, филозофи, квази – пријатељи и саборци који су се надали да ће успети да своје приче добро продају и тако реше своје финансијске и приватне проблеме представљајући се као „вође“ протеста. Не желимо да наводимо лична имена како неби испало да се бавимо оговарањем. Било је ту такође и оних који су се надали да ће бити виђени, примећени и позвани од стране других политичара.

Зашто је и поред реалних шанси за успех, протест пропао?

У одговору на Ваше претходно питање имате и одговор на ово питање. А појављивање Еди Коција и Симе Радовановића (право презиме му је Реџепи) је веома много допринело „осипању“ масе. Затим, у пропасти протеста су учествовале групе „Чувари ватре“ и организација СПИКА који су почели да присвајају протест што је довело до цепања масе у мање групице а то је на крају резултирало осипањем протеста. Удела су такође имале и ДВЕРИ тј поједини њихови активни чланови и активисти.

Ви сте претрпели велике губитке због жеље за променама на боље. Супруг је остао без посла, и Вама и њему су врата остала затворена на већини места. Да ли је тако и са другим организаторима или је било и оних који су из протеста извукли корист?

Наравно да су многи извукли корис из учешћа у протестима. Ивица је остао без посла пошто је на његовог послодавца извршен велики притисак да га отпусти и поред тога што је у свом послу експерт и обављао га је савесно и одговорно, не допуштајући да учешће у протестима на било који начин ремети његове дневне обавезе. Од првог дана протеста, прво су почели проблеми са колегама, па претпостављеним да би му на крају било уручено решење о раскиду радног односа са горе наведеним образложењем.

Међу онима који су саботирали протест био је и Еди Коци, Албанац. Да ли је он можда био ангажован од стране Вучића, пошто знамо да Вучић има изузетне односе са Албанцима, иако их наводно сматра непријатељима?!

Веома је могуће да Еди Коци јесте ангажован да растури протесте и имамо изузетно поуздане информације да је аутомобил ГОЛФ 2 који се кретао испред колоне са озвучењем, заправо возило из полицијске станице „29 Новембар“ и да су му га службеници ове ПС лично уступили на коришћење у наведену сврху. Он нам је био обома од првог дана био сумњив па је Ивица мало пажљивије пратио његово понашање. Открио је и то да је Еди заправо присталица Велике Албаније Покушали смо да упозоримо људе на њега али је из нама непознатог разлога то упозорење наишло на негодовање. Из тог разлога смо се у једном тренутку мало и повукли како неби дошло до већих сукоба између њега и нас. Поред њега, има још саботера као што је Сима Реџепи који је желео да на дан инаугурације 31.05 доведе до нереда који би резултирали сукобом грађана и полиције. И за њега имамо поуздану информацију да ради за полицију. Такође се лажно представљао као „бивши припадник ЈСО, црвених беретки и Арканових Тигрова“. То су само двојица од „већих“ саботера протеста, наравно било их је још али они нису успели да буду примећени.

На протестима су се повремено могле видети и личности које су припадници разних западних НВО, па и „жена у црном“, као и оних који се боре за улазак Србије у НАТО. Наравно да је протест био слободног типа и да нико ником није могао да забрани присуство али опет јавност није била одушевљена њиховим присуством. Мислите ли да је и њихово присуство било режирано?

Веома је велика вероватноћа да је присуство активиста НВО било режирано али протести као што кажете јесу били мирни и слободног типа, свако је имао право да нам се прикључи и са нама шета улицом.

Један од политиканата који је покушавао, бар индиректно да се стави на чело протеста био је и Саша Јанковић. Да сте га подржали, да ли мислите да бисте исто прошли?

Саша Јанковић је самим својим радом осудио себе на пропаст – сувише касно се појавио да би било шта могао да промени. Србији су потребни нови људи који би умели да воде земљу јер народ је сит старих политичара. Тренутно, на целокупној политичкој сцени не видимо никога ко би могао и умео да води ову земљу.

Како видите Србију након пада Вучића и да ли вам тај сценарио сада делује могућ?

Не одустајемо од протеста. 6 дана протеста тачније 08.04. 2017, у Храму Светог Саве смо положили заклетву да ћемо се борити до краја и од наших захтева не одустајемо. У Србији мора да дође до промене целокупне политичке сцене јер не сматрамо да је ико од већ виђених политичара у стању да води ову земљу. Сматрамо да прво треба да пођемо од решавања унутрашњих проблема у Србији па тек онда да размишљамо о спољној политици и о даљој будућности. Хвала Вам на времену које сте одвојили за нас. #ДОЛЕДиктатура

Васељенска ТВ

3 коментара

 1. НИЈЕ ЛАКО, АЛИ СЕ МОРА ИЗДРЖАТИ. НЕКО МОРА У ОВОЈ ЗЕМЉИ И ДА СЕ ЖРТВУЈЕ! ТАКО ЈЕ УВЕК БИЛО И БИЋЕ! МЛАДИ НЕ ПОСУСТАЈТЕ ЈЕР ЈЕ СИТУАЦИЈА ОЗБИЉНА, А ДРЖАВА ПРОПАДА. КАДА ПРОПАДА ДРЖАВА ПРОПАДА И НАРОД! СРЕЋНО!!!

 2. Илија Петровић

  Пре десетак-дванаест година, записао сам у једној својој књизи да су петооктобарске промене (2000) на српској политичкој сцени успеле да србску националну мисао одбаце за рачун демократских, еуропејских и (п)разних других мондијалистичких идеја. Те се промене ни по чему не разликују од оних које су, ослоњене на учење Карла Маркса, доприносом Светозара Марковића, Димитрија Туцовића, Коминистичке интернационале (Коминтерне), Јосипа Броза и њихових идеолошких следбеника, већ једном успеле да српско национално биће примакну линији иза које му нема спаса,
  Ово двоје Милићевића верују да је њима дато да својим “шестим октобром” србско национално биће “пребаце” преко те линије.

  • Pohlepa.........od bolesti do.......vrline

   Pošto o komunistima sve znamo……….daj nam malo………rasvetli………ideologiju Miltona Fridmana………ideologiju Adama Smita i Džona Loka!

   Može i ona od……….Tome Akvinskog i Svetog Avgusstina!

   Mogla bi i ona o ……….legionaru Karađorđeviću……….ili o poštenjačini……….Obrenoviću!

   Isto tako………..bili bi interesantni okupatori Rusije……….od 1623-e do 1917-e……….za koje mi kažemo da su sveci!

   Mogle bi biti interesantne i sve………..kozojebačke………..dinastije iz kamenitih pustinja ………..Hercegovine i još crnje Gore!

   Da čujemo………..junačino!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Мундијал (Фото: Sputnik / Виталий Тимкив)

A шта ће албанских 16 милиона наспрам 200 милиона Срба и Руса?!

Политизовање меча Србије и Швајцарске почело је одавно, а кулминирало је тако ...

(Фото: Сајт Аеродрома Ниш)

Протест у Нишу против поклањања аеродрома, полиција не дозвољава демонстрантима да уђу у зграду (видео)

Ниш-Без икаквог образложења, вођама протеста против поклањања Аеродрома „Константин Велики“ службеници који ...