Лудило власти: Вучић свечано отвара гасовод који нема никакве везе са Србиј
Лудило власти: Вучић свечано отвара гасовод који нема никакве везе са Србијом (Фото. ФоНет / АП)

Вучић отворио гасовод који заобилази Србију

Београд – Ако се изузму дипломатски сегменти боравка председника Србије Александра Вучића у Турској поводом отварања Трансанадолијског гасовода (ТАНАП), у енергетском смислу та посета нема никакав значај јер тај гасовод нити пролази територијом Србије нити обезбеђује потребне количине гаса за нашу земљу.

Војислав Вулетић, генерални секретар Удружења за гас Србије каже за Данас да су количине гаса који ће се транспортовати тим гасоводом већ резервисане за потрошаче у Италији и Европској унији те да земље попут Србије не могу да рачунају на снабдевање из тог правца.

„Енергетски гледано, Србија од те посете нема никакву корист. ТАНАП не пролази територијом Србије па је самим тим јасно да нам не гарантује ни снабдевање гасом ни наплату транзитних такси. Тај гасовод није пројектован за транспорт већих количина гаса, а и оне којих ће бити већ су резервисане за потрошаче у ЕУ. Уколико би се капацитет тог гасовода повећао, и њиме започео транспорт додатног гаса из Ирана, Казахстана и Туркменистана, поред већ постојећег из Азербејџана, онда би у том случају могли да размишљамо о евентуалном снабдевању из тог правца. Дотад је он за нас у енергетском смислу потпуно незанимљив“,  наводи наш саговорник.

Према његовим речима, Србија би требало да се концентрише на најављене гасне пројекте од којих може да има користи.

„Први је изградња „Северног тока 2“ преко кога би Србија могла да се снабдева у случају да Русија прекине транспорт гаса преко Украјине 2019. године, како се најављује из Москве. Други пројекат интересантан за Србију је проширење гасовода „Турски ток“ на територију Европе јер би на тај начин Србија могла да постане транзитна земља и нађе се у веома повољној ситуацији, у којој би примера ради била, да је изграђен заустављени пројекат „Јужни ток“ „, објашњава Вулетић.

С његовим мишљењем слаже се и Никола Рајаковић, некадашњи државни секретар у Министарству енергетике, али додаје да би тај пројекат могао да буде занимљив за Србију на „другу лопту“.

„Сасвим је јасно да ТАНАП који не прелази преко територије Србије нити гарантује гас за наше потрошаче није пројекат од важности за нашу земљу. Међутим, у случају да се донесе одлука о проширењу гасовода „Турски ток“ на територију Европе онда би могло да се размишља о могућностима прикључења на ту гасну конекцију. Дакле, морали би да се створе одређени предуслови како би ТАНАП постао пројекат од важности за снабдевање гасом у Србији“,  сматра Рајаковић.

Да ТАНАП нема значаја за нашу земљу, бар у овом тренутку, потврђују и изјаве председника Александра Вучића у Ескишехиру у Турској одакле је гасовод свечано пуштен у рад. Он је истакао да је изградња гасовода ТАНАП веома важна јер даје наду да регион југоисточне Европе неће остати изолован када су у питању велики енергетски пројекти. Вучић је рекао и како ће тај гасовод знатно побољшати енергетску повезаност тог дела Европе чиме ће побољшати и климу за долазак нових инвеститора у земље региона.

Годишњи капацитет ТАНАП-а износи 16 милијарди кубних метара гаса, а од тога Турска ће користити шест милијарди кубних метара док ће преосталих десет милијарди кубика бити испоручивано европском тржишту. Тај гасовод је дугачак 1.850 километара, повезан је са с гасоводом Кавказ-југ (СЦП) који потискује гас из огромног налазишта Шах Дениз у Каспијском мору, а затим шаље гас Турској преко Азербејџана и Грузије. Други крај ТАНАП-а повезан с Транс-јадранским гасоводом (ТАП), преко Грчке и Албаније, до Италије. Иначе, СЦП, ТАНАП и ТАП формирају такозвани „Јужни гасни коридор“, чија је вредност 40 милијарди долара, са циљем да Европа смањи зависност од руског гаса.

Подсећања ради, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган отворио је прекјуче ТАНАП на свечаности у Ескисехиру, у средишњој Турској, са својим колегама из Азербејџана Илхамом Алијевом, Србије Александром ВучицЖем, Украјине Петром Порошенком и са лидером међународно непризнате „Турске републике Северни Кипар“ Мустафом Акинчијем.

Г. Влаовић / Данас

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 
Турска отворила гасовод који заобилази Русију
Украјина планирала да минира гасовод из Русије до Европе?
Слама мења гас и струју

2 коментара

  1. Turska je druga najveća sila NATO saveza i ključan saveznik Zapada na Bliskom istoku. S vojskom koja broji više od 600.000 aktivnog osoblja, vojne snage Republike Turske su odmah iza SAD-a po brojnosti u NATO-u. No nedavni događaji poput vojnog puča protiv Erdogana, sudjelovanje turskih vlasti u rušenju Assada, sukob s Kurdima te invazija sjeverne Sirije su ponovno privukli međunarodnu pozornost na tursku vojsku. I dok neki naglašavaju brojnost kao njezinu glavnu prednost, drugi ističu manjak modernizacije zbog koji nije u stanju tehnološki parirati vojskama Francuske ili Izraela.Turske oružane snage se sastoje od kopnenih, pomorskih i zračnih snaga pod zapovjedništvom Generalnog Stožera, a Žandarmerija i Obalna straža mogu djelovati u sklopu vojnih snaga za vrijeme rata, ali se obično nalaze pod nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova.Divovski povijesni skok za tursku vojsku dogodio se 1952. kada je Turska postala članica NATO-a, nakon čega je geopolitički i vojni značaj zemlje brzo porastao, posebno tijekom kubanske raketne krize. Naravno, članstvo u NATO-u zahtjeva svoje troškove. U godinama koje su uslijedile turska vojska je prošla kroz sveobuhvatnu reformu i modernizaciju kako bi zadovoljila zapadne vojne standarde.Danas je Turska jedna od najvažnijih zemalja НАТО-a…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Shutterstock)

Банке нуде за багателу некретнине: За 100 квадрата – 4.800 евра

Од банатске куће од 100 квадрата у Новом Милошеву за само 4.800 ...

(Фото: http://www.tvsrbija.net/)

Колико кошта Велика пропаганда лажи

Полудели Александар Вучић, бориће се за медијски мрак до последњег српског динара ...