Срушена кућа Ђуре Јакшића (Фото: https://twitter.com/sasa_borojevic/status)
Срушена кућа Ђуре Јакшића (Фото: https://twitter.com/sasa_borojevic/status)

Вучићева Србија: Обновљена кућа Бана Јелачића и срушена Ђуре Јакшића!

Крагујевац – Након дугогодишњег пропадања, јуче је, у центру Крагујевца, у Карађорђевој улици, срушена кућа у којој је, у првој половини 60-их година 19. века живео Ђура Јакшић, најзначајнији песник српског романтизма и знаменити сликар.

Кућа Ђуре Јакшића која се дуже од две и деценије урушавала и временом постала ругло у најужем крагујевачком градском језгру, прекјуче је, према ранијој одлуци локалних власти, срушена, пише Данас.

Портал „Глас Шумадије“ наводи да је дуго била ноћно стециште оних који прекомерно користе алкохол и наркотике. Због тога, али и опасности коју је представљала по пролазнике, пре нешто више од седам година је ограђена.

Завод за заштиту споменика културе у Крагујевцу својевремено је предлагао да се кућа Ђуре Јакшића прогласи за споменик културе, али је Републички завод ту иницијативу одбио уз образложење да тај објекат „нема потребну уметничку нити историјску вредност“.

На месту срушене куће Ђуре Јакшића требало би да буде изграђен нови објекат, по узору на шумадијске куће XИX века, у чијем би једном делу била сачувана успомена на живот и дело славног песника, у време док је службовао у Крагујевцу. У градском буџету је, наводно, за то је намењено око 15 милиона динара.

Ваља овом приликом напоменути да је последње године свог службовања у Крагујевцу (1865,1866.) Ђура Јакшић као учитељ провео на месту Липар, на размеђу шумадијских села Горња и Доња Сабанта, на којем је и написао две своје можда и најлепше песме – „На Липару“ и „У поноћ“.

На том месту је данас манастир „Свети Ђорђе“, из чије порте је, одлуком црквених власти и уз прећутну сагласност тадашње градске врхушке, пре десетак година уклоњена биста Ђуре Јакшића, која је ту стајала деценијама уназад. У исто време, опет уз садејство црквених и градске власти, угашена је и културно-просветна манифестација „Липарски дани“, којом су евоциране успомене на Ђуру Јакшића и његово стваралаштво.

Од прекјуче, у Шумадији и Крагујевцу, осим једне крагујевачке основне школе која носи његово име, и којој, због све мањег броја ученика, такође прети гашење, нема више ниједног објекта који сведочи да је један од најзнаменитијих српских уметника живео и стварао овде.

Данас

3 коментара

  1. За Србију

    Шта ће нам! Ми смо одлучили да сиђемо са историјске сцене и географске карте света. Србију грабе шиптари, хрвати, бугари, мађари, румуни, „бошњаци“, цигани, мигранти и ко зна ко ће још стати у ред.

  2. Шта је један Ђура Јакшић у поређењу са старлетама, писао песме пих … Ни сисе ни усне није имао силиконске , не котира се то данас! Ми смо модерни ЛГБТ Европљани , какав Његош , какав Јаковљевић, какав Нушић , Радоје Домановић …… Све је то без везе…., Uh da I ta zastarela cirilica ..

  3. Vuciceva Srbija je odraz srpskog naroda.
    Alavi smo do zla Boga.
    Na prste mozemo izbrojati casne ljude. Stvarno smo otisli u materinu sa moralne tacke gledista. Narod koji nema morala i principe on zavrsi sa ovakvom vlasti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Принтскрипт)

У последњих 5 година из Србије се иселило пола милиона људи а земља је задужена са још 10 милијарди евра

Београд – Александар Вучић обмањује јавност о задужености земље. Резултат његове власти ...

Кајл Скот (Фото: Јутјуб / Б92)

Скот нешто мути са шиптарима: Отишао у Приштину да би чуо „мишљење косовских званичника“

Београд-Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот одржаће у Приштини неколико састанака са ...