Вулкан Етна (Фото: Принтсцреен)
Вулкан Етна (Фото: Принтсцреен)

Вулканске ерупције широм света: Да ли се нешто дешава у земљином језгру?

Можда сте већ видели наслове: Италијанска Етна недавно избацила импресивну количину лаве током, сада већ, друге ерупције у последњих годину дана. Етна представља највећи и најмоћнији вулкан у Европи, а његова ерупција представља опасност за ваздушни саобраћај и потенцијално за околна села и домове на доњим падинама вулкана.

Прорадио вулкан Етна, пепео иде ка Србији!

Ерупције вулкана нису тако ретке као што многи претпостављају. Иако је Етна најскорији вулкан који је добио велике наслове, постоје и бројне друге ерупције које се јављају широм света. Вулкани еруптирају практично свуда: једини вулкан у Индији је поново активан после 150 година, а очекује се да четири главна вулкана на Исланду ускоро еруптирају.

Ово намеће питање: Да ли се нешто дешава у земљином језгру?

Који вулкани еруптирају или су опасно близу томе?

Како наводи Волцано Дисцоверy, 35 вулкана широм света или тренутно еруптирају или су недавно еруптирали. Постоји чак и више вулкана са упозорењима о ерупцији и тоне других вулкана који су активни, што значи да би технички могли еруптирати у сваком тренутку.

Како наводи УСГС: “Научници користе термин магма за истопљене стене под земљом и лава за истопљене стене које се пробијају кроз Земљину површину.“ У овом тренутку нешто на Земљи изазива магму да се подиже у бројним вулканима широм света.

Једна од најскоријих ерупција је била Етна. 27. фебруара 2017. године, еруптирао је активни вулкан који се налази на источној обали Сицилије у Италији. Овај вулкан је висок 3.329 метара, и представља највећи активни вулкан у Европи. Град је прогласио жуто упозорење и, како је препоручено од стране општинског плана за ванредне ситуације, издао је наредбу да нико не сме да посети вулкан. Иако није било жртава, ерупција је и даље разлог за забринутост, изазивајући страх широм града.

Ванредно стање у Костарики због ерупције вулкана

Вулкан на острву Барен, једини активни вулкан у Индији, недавно је поново постао активан након што је мировао последњих 150 година. Еруптирао је четири сата у јануару 2017. године. Овај вулкан је посебно стар, његова прва ерупција датира од 1787. године. Али шта га је пробудило?

Према речима геофизичара Пала Еинарсона, четири главна вулкана на Исланду показују све више активности, указујући на то да ће ускоро еруптирати. Један од ових вулкана, Катла, је најактивнији.

Раније овог месеца, вулкан Синабунг на северу острва Суматра у Индонезији је еруптирао седам пута у току једног дана. Туристи и становници у овој области су носили маске преко очију, уста и лица, како би спречили директно излагање вулканском пепелу, а хиљаде сељана је расељено. У време ерупције, Синабунг је представљао десету вулканску ерупцију током једне недеље.

25. фебруара 2017. године је прорадио и вуклан Фуего у Гватемали. То је заправо био већ други пут да је еруптирао ове године. Вулкан Килауеа на Хавајима је произвео оно што локално становништво зове “ватрогасно црево“ лаве у новогодишњој ноћи, што је још увек у току. Постоје бројни примери вулканских ерупција широм света, а неке од њих су потпуно неочекиване.

Да будемо јасни, ове вулканске ерупције немају никакве везе са географским положајем, јер као што и сами знате, Исланд и Индонезија су изузетно удаљене. Јасно је да нешто изазива повећану сеизмичку активност у свету.

Колико је велико то повећање активности?

Хајде да погледамо вулканске активности у овом веку у односу на претходни.

У прошлости је било познато да климатске промене изазивају вулканске ерупције. Током протеклих милион година, током периода екстремних климатских промена, брзо топљење континенталних глечера је довело до подизања нивоа мора, што је повећало количину вулканских ерупција. Међутим, то вероватно није оно што се овде дешава, јер се ерупције не дешавају увек одмах након климатских промена. Очекивано је да буде временског кашњења од најмање хиљаду година између момента климатских промена и последичних ерупција.

Иако је нејасно зашто толико вулкана одједном еруптира, мислимо да је пресудно разумети обим проблема и размислити о променама које смо направили током последњих неколико векова.

Прорадио вулкан у засеоку Грачаница код Прибојске бање? (Видео)

Постоје бројни “супер вулкани“ који би могли негативно утицати и потенцијално убити милионе људи, од којих је један вулкан “Флегрејска поља“ који се налази у Италији. Многи људи заборављају колико ерупције могу бити погубне; на крају крајева, читав град Помпеја је уништен једном ерупцијом.

Дакле, какве смо промене направили с обзиром да су сви ови вулкани почели да еруптирају? Није тајна да друштво у целини ужасно третира животну средину; копамо, користимо њене ресурсе, и полажемо право на њу само да бисмо је уништили. Са енергетског становишта, те ерупције би могле бити одраз начина на који третирамо животну средину. Да вас лоше третирају и стално експолатишу, да ли бисте и ви имплодирали?

Webtribune

један коментар

  1. дудина падина

    Чекам дан
    да Јелоустон
    постане активан.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*