(Фото: Пиксибеј)
(Фото: Пиксибеј)

Зашто експлодирају батерије на паметном телефону и лаптопу и како се заштити?

Осврните се по кући. Колико лаптопова, паметних телефона, таблета, напајања, пуњача и сличних електронских уређаја можете да запазите? Сигурно је да их има прилично. У већини случајева, мобилни електронски уређаји се добро показују, квалитетни су и дуготрајни. Али ако из неких разлога ствари крену наопако, све се може претворити у  ужас за само неколико секунди.

Ово су најчешћи разлози због којих електронски уређаји као што су паметни телефони или лаптопови могу да буду опасни, као и начини на које можете заштити вас  и вашу породицу од таквих опасности.

Две најчешће опасности

Кроз разна тестирања мобилних уређаја, стручњаци су открили да постоје две опасности са којима се корисници најчешће суочавају:

 • Експлодирање батерије;
 • Корисници могу да дођу у контакт са високим напоном – углавном преко оштећених уређаја или преко жица од оштећених каблова, али је понекад то могуће и због ужасног дизајна уређаја.

Ако сте некада били случајан сведок експлозије батерије у неком мобилном уређају, намерно изазване или потпуно неочекиване, онда сигурно добро знате колика је количина енергије коју носимо у нашим џеповима и торбицама.

Модерне пуњиве батерије садрже ужасно пуно снаге на веома малом простору. Батерије већину времена контролишу коришћење енергије. Али ако се деси да се та енергија ослободи више него што треба, онда батерија трпи превелики притисак и постоји ризик од експлозије и ватре.

Литијум јонска батерија у погрешном, неадекватном уређају је невероватно опасна и у том случају лако може да експлодира. Притом, важно је знати да под појмом „експлодирати“ није реч о експлозији петарди које тађе могу бити опасне. Експлозија батерије је далеко, далеко снажнија, испушта толику енергију која разбија уређај у коме се налази стварајући кишу стаклених, металних или пластичних делића.

Међутим, снажан удараца и опасни комадићи разнесеног уређаја нису једина ствар због које треба бринути. Постоји могућност да се у исто време нађете усред истопљеног литијума и густог надражујућег облака токсичних испарења која угрожавају ваше дисајне органе.  До ове хемијске рекације вероватно неће доћи ако сте у добро проветреном простору на довољно далекој удаљености од запаљеног уређаја.

Експлозије батерија могу бити јако опасне и обично се дешавају онда када их најмање очекујете – када је уређај смештен у вашем џепу, док се пуни у аутомобилу, док отварате тобрицу, или када вам је уређај у непосредној близини главе док спавате.  Срећом, не дешавају се тако често.

Главни разлози експлодирања батерија у мобилним телефонима

Разлози због којих експлодирају батерије у мобилним уређајима спадају у три шире категорије:

#1 Фабричка грешка

Најчешћи узроци експлозија мобилних уређаја су: лоша серија батерија (као што је то био проблем код Samsung Note 7); проблем на линији за  монтажу која је проузроковала оштећење компоненте батерије; или коришћење погрешних компоненти које могу проузроковати квар на уређајима.

Иако медији обично одмах окриве произвођача, експлозије чији је узрок лоше произведена батерија дешавају се прилично ретко, обзиром да свака батерија пре него што се нађе у  телефону прође кроз мноштво сигурносних провера . Макар када су у питању реномирани брендови.

#2 Неправилан дизајн и фалсификовани производ

Јефтини телефон је обично лоше дизајниран. Ту може да буде реч о анонимним произвођачима за које никада нисте чули, или о уређајима које су произвеле фирме које праве робу друге класе.

Нажалост, овакви предмети су преплавили продавнице као што су e-bay i amazon, при чему је веома тешко за просечног корисника да препозна разлику између квалитетног призвода и оног мањег квалитета, зато што пуно таквих уређаја има лажне карактеристике и ознаке. Чињеница је да већина јефтиних и фалсификованих производа не поседује сигурносне карактеристике какве имају производи реномираних компанија.

#3 Употреба оштећених мобилних уређаја

Неправилна употреба или употреба старих, оштећених мобилних уређаја од стране крајњих корисника је ипак најчешћи  разлог зашто мобилни уређаји постају небезбедни за употребу. Падови телефона, кварови, квашење, пуњење погрешним пуњачем и дуготрајно излагање директном сунцу спадају у најчешћње узрочнике експлодирања уређаја.

Зато, уколико имате стари мобилни телефон који више није поуздан, можда је време да размислите о замени уређаја. Стари телефон не морате да бацате – можете га дати на откуп, детаље можете пронаћи на сајту Otkupmobilnihtelefona.rs.

Ипак, имајте на уму да, иако квалитетни мобилни уређаји најновије генерације имају безбедносне карактеристике које укључују заштиту од прегревања, препуњавања батерије, заштиту од кратког споја, онемогућавање пуњења погрешним пуњачем, ни они нису потпуно безбедни.

Шта можете учинити да бисте заштитили вас и вашу породицу од опасности

Не морате да поседујете скупу опрему за тестирање безбедности уређаја; истина је да можете да  приметите већину опасности и без тога. Сваки иоле упућен корисник може лако, на први поглед,  да препозна 90% уређаја који нису безбедни . Праћењем ових неколико једноставних правила, бићете у стању практично да елиминишете све уобичајне узроке који могу да изазову експлозију мобилног телефона, тачније батерије.

Купујте производе познатих брендова код овлашћеног продавца. Можда ћете платити нешто већу цену за добар квалитет пуњача или кабла, али имајте на уму да је у питању ваша безбедност и безбедност ваше породице.

Ако сте купили јефтин уређај у чији квалитет сумњате, једноставно престаните да га користите.

Ако је уређај оштећен или показује неке знаке прегревања  и испупченост или разобличење на појединим местима, престаните да га користите. Обратите пажњу на прегревање пуњача и каблова, јер чак и прегревање кабла може бити опасно. Када су у питању уређаји са видљивим оштећенима, већина њих је небезбедна.

Можете повремено извршити у неком сервису проверу половног уређаја и брзу замену оштећених делова. Или их можете дати на откуп.

Приликом пуњења, водите рачуна да се уређај не загреје превише. Не остављајте ваш мобилни телефон у аутомобилу на табли код ветробранског стакла да се загрева на сунцу.

Не остављајте уређај на пуњачу без надзора. Већина нас то ради, али се потрудите да пуњење без надзора сведете на минимум.

Не пуните уређаје у близини лако запаљивих предмета. Литијумска батерија, осим што може да експлодира, може да изазове и пожар: дрвена полица или други дрвени комад намештаја у вашој спаваћој соби могу се лако запалити.

Придржавајте се упутства која су дата уз уређај. Немојте бити од оних људи који покушавају да надмудре сигурносна правила.

Ако постоји нека сумња, потражите професионални савет. Никада не потцењујте опасност од пожара који могу да изазову литијум полимерске батерије.

Поступци у случају експлозије или паљења мобилног уређаја

Ако се ипак деси ситуација да се електрични уређај запалио, не гасите га водом. То ће још више погоршати ствари. Уместо воде, користите апарат за гашење пожара или прекријте запаљени уређај неким старим ћебетом. Не покушавајте да будете херој – позовите ватрогасце.

И за крај, да још једном напоменемо да не треба претерано да бринете и плашите се експлозије. Електрични мобилни уређаји су у суштини прилично безбедни. Уколико купите уређај код легалног дистрибутера, ако је произведен у реномираној фабрици и ако водите рачуна да га користите према упутству и да га не оштетите, велике су шансе да ћете избећи проблем.

Драган Антић

2 коментара

 1. Ово је писао мој пријатељ Крез 11. децембра 2017. године:
  „…у развијеним земљама са јаким ауто индустријама из године у годину уводе се разне иновације са фокусом на смањењештетности и повећање економичности мотора.“
  Ту се рачунају, очигледно и Кинези.
  Али…
  „…али се број влсаника до данашњег дана повећао на преко пола милиона.“
  Богатих, односно „развијених“ људи у Кини???
  Значи, то је главни разлог да се кина сврста у „развијене“ Земље?
  По милијона људи са лектричним погоном аутова су мера богатства Кине?
  Кина јесте ДРЖАВНО изузетно развијена и има огроман комунистичко-олигарх- капиталистичи-профитни капитал.
  Али тај капитал НЕ припада народу Кине.
  Пола милиона Кинеза је 5 промила кинеза.(нисам баш рачунао са оловком, али мислим да је приближно тачно)
  Прави правцати раритет од количине људи за једну Кину, а штета на нивоу катастрофе.
  Шта мислите кад Кинези буду употребљавали 100-200 милијона лектричних аутова?
  Има чак и Србија да сагори од кинеских батерија.
  Нешто није доречено.
  Та работа је готово немогућа да се догоди, јер претставља право, правцато самоубиство.
  Значи, неко не говори целу истини илити народски речено ЛАЖЕ!
  Или ту вест лукаво пласирају Руси и Американци да би смањили расправе о бурадима радиоактивног отпада из хладног рата, које су и СССР и Америка крајње безбрижно бацали у све забачене заливе и мора, а дошло време распада буради. Руси су први нажуљали дупета да склоне скоро пола отпада а Амери још не верују да атомског рата неће бити, па готово ништа не дирају. Као, није важно то срање од буради после атомског рата. Зајеба их само топљење Гренланда где су под снег и лед сахранили ко зна колико атомског отпада, а сада отпад на површини.
  Помрачина, не види се.
  Али сунце грануло и осветлило.
  И немо пуно да се узбуђујете. Све док бизнис не пронађе рачуницу, то ће стајати како стоји.
  А када глобалисти схвате да им литијум полако цури у већ ионако оскрнављене наследнике, бизнис ће наћи свој пут и биће решено питање и буради са отпадом и литијумске батерије.
  Немачка депонује курвањски свој некадашњи нуклеарни отпад у здраве и природне пећине источно-европских држава и Србије, не мислећи да су само после првог распада буради и уништавања пола популације источне европе, они следећи на удару.
  Чисте под тепих, мајке им га спалим, одакле су добијали здраву воду и ваздух.“
  Данас,
  признајем колеги Крезу да сам у вези Ноама Чомског промашио.
  Ето, потписао је Декларацију о заједничком језику, 8.922-ги по реду. Као што је Иван Клајн академик САНУ, 99-ти по реду.
  Вероватно су Чомскога ставили на велике муке. Иван Клајн ђене-ђене.

 2. куј ће ти красни „паметни телефон“ тј смартфон?

  имаш старији телефон, батерија ти траје пар дана, а мејлове читаш на имобилном компјутеру. имаш своје антивирусе и Бог те веселио.

  ово срање, сваки апп хоће на твоје тел бројеве, слике и тражи пуномоћје за телефон.

  више и незнамо шта нам све може телефон и са ким чим ради.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Ројтерс)

Три експлозије у бриселском метроу: Још један напад после аеродрома, најмање 13 мртвих (Видео)

Брисел – Белгијске власти саопштиле су да су снажне експлозије одјекнуле у ...

(Фото: Ројтерс)

Турска: Седам експлозија за десет минута

Дијарбакир – Најмање седам експлозија у року од 10 минута одјекнуло је ...