(Фото: Твитер)
(Фото: Твитер)

Застрашујуће: Амерички научници направили генетски модификован ембрион

Први пут у историји амерички научници успели су да промене ДНК људског ембриона у покушају да исправе гене који носе наследне болести.

Истраживачи Унверзитета у Портланду успели су да модификују неколико ембриона користећи захтевну технику ЦРИСПР.Тим је предводио амерички биологичар Шукрат Маталипов, који је успео безбедно да убризга хемикалију задужену за исправљање „погрешних гена“ одмах по зачетку ембриона.

Иако ембриони неколико дана не могу да се развијају за то време су истраживачи успешно доказали да могу превентивно деловати на наследне болести.

Све до сада Кина је била једина земља која је успела да уради тако нешто. Ипак, они су успели да исправе само мали број ћелија, те су само делимично успели у овој замисли.

Како пише МИТ Тецхнологy Ревиеw, овакав подухват значи да су САД корак ближе стварању првих генетски модификованих људских бића на планети.

“Ово је најбољи доказ да је тако нешто могуће. Не верујем да ћемо још увек почети са клиничким испитавањима, али свакако смо корак даље од свих“, рекао је један од истраживача.

Б92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

ДНК базе (Фото: Вестинет)

Којић: Неприхватљиво једнострано измештање ДНК лабораторије у Хаг

Бања Лука-Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих ...

(Фото: pixabay.com)

Мрачна страна алхемије: Фосфор – „ђавољи елемент“

Фосфор је један од најнеобичнијих елемената периодног система. Убија људе на безброј ...