Владика Григорије (Фото: Танјуг)
Владика Григорије (Фото: Танјуг)

Зубачки молебан и благослов власти

Док је у многострадалим Пребиловцима служен помен за скоро 900 недужних српских цивила, које су почетком августа 1941. године зверски убиле усташе, владика Григорије благословио је на Ублима скуп свих директора и функционера владајуће странке.

Лука Петровић је након велике журке и прославе „Олује“ на Ублима окупио, на партијском саветовању, све функционере, начелнике и директоре свих јавних предузећа и установа, а владика Григорије благословио је директоре и обратио им се пригодном беседом.

Част ретким изузетцима, али већина директора и Лукиних сарадника су класични разбојници и криминалци који су ојадили и опљачкали Херцеговину, и у најмању руку је непримерено за једног владику да благосиља криминалце, лопове и разбојнике.

Свакој власти преподобни Григорије тако из дана у дан све више и отвореније показује да он није духовни пастир Херцеговине већ активиста и функционер владајуће странке, и да на најгори начин злоупотребљава позицију и мантију, коју још увек повремено обуче недељом и већим празником.

Чудно је што је партијски састанак функционера владајуће странке Григорију био важнији од помена настрадалим Пребиловчанима, где се јуче окупило неколико стотина православних верника како би се поклонили сенама мученика српског и херцеговачког Јерусалима.

Можда Григорије и Лука нису дошли у Пребиловце јер су се бојали да ће их неко од присутних упитати зашто нису испунили лањско обећање и јавно дату реч да ће до овог лета у Пребиловцима ХЕТ саградити Парохијски дом за смештај гостију.

У прилогу новинарке Косе Николић на Херцег ТВ од 10.8.2016. године (од 10-ог минута) јасно се може чути како владика отворено и јавно хвали Луку Петровића да је добар човек, и да ће као директор ХЕТ-а обезбедити новац за градњу дома у коме ће се владика, Лука и верници окупити наредне 2017. године.

 

http://https://youtu.be/HqkZAYqKsyU

 

Владика и Лука не само да су слагали и преварили окупљени народ, већ се нису ни удостојили да дођу у многострадалне Пребиловце и поклоне се сјенама свих наших недужно пострадалих предака.

Владикин говор у Пребиловцима из августа прошле године, непосредно уочи кампање и локалних избора, у коме пред масом окупљених упорно хвали и промовише Луку Петровића називајући га добрим човеком и добротвором, на најбољи начин показује колико је Григорије прешао све границе и постао активни политичар и промотер владајућих странака.

Својим непримереним понашањем Григорије злоупотребаљава важну функцију, упорно наноси велику штету и срамоти нашу Свету саборну и апостолску цркву. Сматрам да је крајње време да Григорије уместо двоструког живота трајно скине мантију, кандидује се на изборима и легитимно заступа одређене политичке ставове, идеје и партије..

У ова тешка и туробна времена нема безгрешних и савршених, али су саграшења свештеника, а посебно владика који седе на страшном месту, много већа и тежа од сагрешења обичних мирјана.

Пошто владика не жели или не може да престане делити народ и отворено се бави политиком, и тако на најгрубљи начин злоупотребљава свето место на коме седи, сматрам да је часно и поштено да скине мантију, уместо што се иза ње крије и користи је као штит од добронамерних и утемељених критика, и потом се кандидује на изборима на листи владајуће странке.

Тако би могао мирне савести да задовољи своје страсти, користи политичку моћ за личне интересе, и легитимно заступа грађане који му на изборима дају поверење уместо што се лицемерно сакрива иза свештеничке одоре и критике његовог непримереног понашања представља као напад на цркву.

Управо супротно, убеђен сам да је добронамерно указивање на велике девијације и непримерено понашање неког свештеника, па макар то био и владика, веома важно за опоравак наше цркве, као и целог посрнулог друштва и државе.

 

Небојша Вукановић/БН ТВ

5 коментара

 1. jel to onaj sto doceka papu kera u sarajevu…svaka ti cast ..serem ti se na dusu prodanu..

 2. Душа продана,леп опис…

 3. INTERVJU: Lane Gutović – Vučić zna da su svi njegovi saradnici obične bitange i budale! (11.08.2017)
  https://www.youtube.com/watch?v=5ZFLN8Y7ml0

 4. O глигорије бруко пребиловачка, чишћење срба из херцеговине – пребиловаца и околине – је вековни план и програм ватикана а спроводили су га хрвати.А ти глигорије чедо папино ехуменистичко идеш да папи љубиш прстен а после тог обреда долазиш да освешташ Пребиловце.И онда те Србе водиш на ходочашће .О Срби, Запамтите да Срби не иду на ходочашћа то раде само католици и муслимани а то је једна те иста вера са истим обредима и симболима паганизма-сатанизма.глигорије ради на томе да Србе а почео је из Пребиловаца да их утопи у екипу својих кољача.А Ви Срби пребиловчани и Ви из Републике Српске, научите нешто о православљу да би могли да препознате ватиканске играче који се облаче у православне мантије и представљају као срби. о глигорије проклет да си за све векове векова.и онако се натебе не спушта дух Божији јер ти не верујеш у Бога живога него у свог паганско-сатанистичког римског ,,Бога,, папа Фрању.Да сте проклети обадвојица а божија казна неможе да вас мимоиђе.Па кад вам глигорије поново дође у Пребиловце приупитајте га понешто, немојте само да му држите микрофон и да се сликујете да будете виђени и то са пуним устима ко да никада ишта нисте јели, о Срби има много тога да научите али вас то изгледа не занима ,зато вам се и дешавају овакви покољи и ликови као вај глигорије а њих има много више и то све око вас и унутар ваших цркава.Па ето следећи пут кад се деси покољ или минирање ту је глигорије који ће стати испред Вас да вас заштити он је спреман да се жртвује за православље.

  216RS – Islamska Veza
  218RS – Dve zveri postaju prijatelji

 5. Их, па да је он једини дочекивао папу…. или су га дочекивали или си ушли код њега. А када Павле није могао да иде, слао је изасланике уз писмо извињења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Небојша Вукановић)

Тајна доброг изгледа херцеговачког Клунија

Бања Лука – Након драстичне промјене имиџа, скидања мантије и митре, скраћења ...

Владика Григорије (Фото: Јутјуб)

Фељтон 3 – Сви Раде неимари владике Григорија

Бивши владика Рашко-призренски Артемије смијењен је са ове функције због оптужби да ...