(фото:Српска кафе)

И стајање сагорева калорије?

Свима је познато да се вежбе састоје од покрета, али, за тело је корисна вежба и једноставно стајање.

Како се брзо решити крастица од акни?

Када седите, метаболизам се успори, али када стојите, то није случај. Истраживања су показала да у стојећем положају тело сагорева масноће док се оне накупљају док седите. Ензими у крвним судовима мишића задужени за сагоревање масти се “гасе” уколико седите неколико сати.

У истраживању објављеном у часопису Еуропеан Хеарт Јоурнал се наводи да стајање има неколико корисних ефеката међу којима је смањење холестерола, котролисање шећера у крви и нивоа масноће, као и повећање нивоа доброг холестерола. У истраживању је учествовало 800 људи, а оно је показало да су особе које су стајале два сата више дневно успеле смањити ниво шећера у крви за два одсто те ниво масноће за чак 11 одсто.

Ако се питате зашто у стојећем положају сагоревате калорије, то је због тога што су активни мишићи као што су мишићи ногу, абдомена и стражњице, а за то је потребна енергија.

Ипак, ако мислите да стајање може заменити ходање, варате се. Стајање је дефинитивно боље од седења, али је ходање још боље. Стајање у трајању од сат времена троши 190 калорија у случају одрасле особе, док се током седења потроши 130 калорија. Ипак, седећи положај допиноси задржавању масноће. С друге стране, једносатно ходање је довољно да тело сагори до 320 калорија.

Српска кафе

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.